5 Lucruri Care Fac un Dealer de Succes
Ce te face pe tine sau orice alt dealer să aibă succes?
Există multe răspunsuri la această întrebare, însă cel mai simplu răspuns este: longevitatea. Dacă reușești în mod constant să reziști la „furtuni” precum recesiunea economică din 2008 și altele, continuând să fii profitabil, atunci poți spune cu siguranță că ești un dealer de succes.
Totuși, cuvântul „constant” este esențial aici. Poți afirma cu certitudine că ai rezista fără probleme la o nouă recesiune economică, dacă ai fi confruntat cu ea chiar anul acesta? Dacă nu ești sigur, poate ai devenit puțin prea „relaxat” pentru binele tău, lăsând să scape din vedere anumite aspecte – aspecte pe care altădată le-ai fi controlat strict.
#5. Comunicare excelentă între departamente
O comunicare excelentă între departamente este cheia succesului
- Organizează ședințe săptămânale cu managerii. Alocă 30 până la 60 de minute în fiecare săptămână pentru a te întâlni cu managerii și a discuta despre cum îți dorești să funcționeze, ce vrei să se întâmple în fiecare săptămână și despre performanța fiecărui departament.
- Evită micro-managementul asupra managerilor. Dacă le ordoni direct angajaților să facă ceva fără a discuta mai întâi cu managerul lor, practic îți micro-manageriezi managerul. Învață să renunți la acest obicei, altfel riști să îți pierzi cei mai buni oameni.
#4. Instruire temeinică și constantă a angajaților
O instruire temeinică și constantă a angajaților asigură performanțe înalte
Pentru a te asigura că echipa ta rămâne la un nivel excelent, este esențial să oferi instruire continuă – ceva care să îi ajute în activitatea lor curentă și, posibil, chiar să le lărgească responsabilitățile.
- Arată, nu doar spune. Ca să te asiguri că oamenii știu ce vrei să facă, nu te limita doar la a le spune; explică de ce vrei să facă respectiva sarcină și apoi arată-le cum se face, dacă este posibil.
- Stabilește așteptări clare. Fiecare trebuie să înțeleagă exact ce are de făcut. Oferă-le o fișă a postului care să includă toate responsabilitățile. Astfel, fiecare știe clar ce aștepți de la el.
- Oferă angajaților instrumentele potrivite. Pune la dispoziția echipei tot ce îi trebuie pentru a-și face treaba – de la o simple trusa de scule (daca faci instalare custom) până la formare profesională și sprijin managerial.
#3. Responsabilizare la locul de muncă
Introdu o cultură a responsabilității, astfel încât angajații să-și facă treaba cu adevărat
După ce te-ai asigurat că angajații au tot ce le trebuie ca să își facă treaba, trebuie să urmărești ca ei să și-o facă efectiv. Cum să-ți ții oamenii responsabili:
- Stabilește obiective pentru echipă. Notează obiectivele pe care vrei ca fiecare angajat să le atingă și evaluează-le zilnic. Cu cât îți revizuiești mai des obiectivele, cu atât vei fi mai agil ca afacere.
- Consiliază angajații care nu performează. Petrece timp cu acei angajați care nu sunt la nivelul dorit și ajută-i să-și ridice performanța la standardul cerut (sau măcar cât mai aproape de acesta).
- Răsplătește-i pe cei care excelează. Oferă-le o recunoaștere binemeritată celor mai buni angajați – poate fi o simplă mulțumire, o mărire de salariu sau o promovare. Astfel te asiguri că vor rămâne în companie.
- Urmărește progresul obiectivelor. Fă interviuri individuale cu fiecare angajat pentru a discuta despre responsabilitățile lor și notează în mod constant progresul într-un tabel sau un spreadsheet.
#2. O disciplină solidă
O disciplină solidă este importantă atât pentru tine, cât și pentru echipa ta
Disciplina este esențială pentru ca tu și echipa să vă duceți treaba la bun sfârșit. Recomandările pentru disciplina în rândul angajaților:
- Cum să îți impui ție însuți disciplină. Respectă-ți întotdeauna promisiunile, pentru a da un exemplu celorlalți angajați. Dacă ai promis că vei lua măsuri disciplinare împotriva cuiva, nu lăsa acest lucru să treacă neobservat!
- Cum să-i disciplinezi pe ceilalți. Aplică aceeași abordare pe care ai avea-o cu un copil. Dacă un angajat face ceva greșit, atenționează-l să nu mai repete. Dacă repetă greșeala, avertizează-l din nou. Dacă o face a treia oară – aplică o sancțiune.
- Cum să sancționezi angajații-problemă. La primele două abateri, notează-le (dar numai după ce ai stabilit clar ce înseamnă o abatere). Dacă abaterile continuă și apare a treia, înlocuiește-l pe acel angajat.
#1. O echipă extraordinară
Cum să recrutezi o echipă extraordinară
Formarea unei echipe de angajați foarte buni reprezintă o mare provocare pentru mulți dealeri. Dacă ești în situația asta, să știi că nu ești singur. Iată sugestiile când vine vorba de recrutarea unei echipe solide:
- Recrutează proactiv. Evită să angajezi oameni doar pentru a înlocui pe cineva care a plecat. În schimb, fii permanent în căutarea de noi candidați, ținând active anunțurile de angajare și participând la evenimente sociale unde poți întâlni potențiali colegi.
- Evită să angajezi neperformanții altor dealeri. Când intervievezi potențiali angajați – în special pe cei care schimbă des locul de muncă – asigură-te că le pui cât mai multe întrebări, pentru a stabili dacă se potrivesc cerințelor magazinului tău.
- Implică-te personal în recrutare. Managerii tăi ar trebui să facă munca de bază (selectând 3-4 candidați finali), însă tu ar trebui să le oferi îndrumări și să te asiguri că persoanele alese se potrivesc cerințelor companiei tale.
Cum rămân de succes? Creează un program și respectă-l!
Pentru a te asigura că nu îți scapă nimic din vedere, creează un program care să-ți permită să fii la curent cu toate aspectele menționate în acest articol.